7 Manfaat Kesihatan Minyak Kelapa Dara Kepada Manusia

Minyak kelapa dara adalah salah satu daripada beberapa makanan yang boleh diklasifikasikan sebagai “superfood.”

Gabungan unik asid lemak boleh memberi kesan positif pada kesihatan anda.

Ini termasuk menghilangkan lemak, fungsi otak yang lebih baik dan pelbagai faedah lain yang menarik.

Apa yang menjadikan minyak kelapa dara menjadi lebih bermutu dari minyak kelapa biasa. Ini kerana, proses menghasilkan minyak kelapa berbeza dari minyak kelapa biasa.

“Pada tahun 2013, satu kajian yang membandingkan “minyak kelapa dara yang diekstrak sejuk” (CEVCO) dengan minyak kelapa dara panas “(HEVCO) dan minyak kelapa biasa (CCO) yang telah dijalankan di India telah diterbitkan di jurnal Food Science and Biotechnology . Kajian ini seperti kajian yang lain, menunjukkan bahawa minyak kelapa dara benar-benar menurunkan kolesterol LDL, sambil meningkatkan kolesterol “baik” HDL.” 

Dan, minyak kepala dara juga menghasilkan lebih antioksidan berbanding minyak kelapa biasa selain dari mengeluarkan aroma yang begitu asli.

“Kajian ini juga mengesahkan bahawa minyak kelapa dara yang dihasilkan dengan haba menghasilkan jumlah antioksida tertinggi: “Aktiviti antioksidan dalam kumpulan HEVCO adalah 80-87%, 65-70% di CEVCO, dan 35-45% di CCO.”

Berikut adalah 7 manfaat kesihatan dari minyak kelapa dara.

 1. Minyak Kelapa Dara Mengandungi Asid Lemak yang Sesuai Digunakan Dalam Perubatan

Minyak kelapa tinggi lemak tepu yang sihat yang mempunyai kesan yang berlainan berbanding kebanyakan lemak lain dalam diet anda.

Lemak ini boleh meningkatkan pembakaran lemak dan memberi badan dan otak anda dengan tenaga yang cepat. Ia juga meningkatkan kolesterol HDL yang baik dalam darah anda, yang dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang berkurangan.

Kebanyakan lemak dalam diet dipanggil trigliserida rantai panjang (LCTs), tetapi lemak dalam minyak kelapa dara dikenali trigliserida rantaian sederhana (MCTs). Apakah ini bermakna asid lemak adalah lebih pendek daripada kebanyakan lemak lain.

Apabila anda makan jenis lemak jenis MCTs, ia terus menyerap ke hati, di mana ia digunakan sebagai sumber tenaga yang cepat atau berubah menjadi keton.

Keton boleh mempunyai manfaat yang kuat untuk otak, dan sedang dikaji sebagai rawatan untuk epilepsi, Alzheimer dan banyak lagi.

RINGKASAN: Minyak kelapa tinggi lemak yang dikenali sebagai trigliserida rantaian sederhana (MCTs), yang dimetabolisme secara berbeza daripada kebanyakan lemak lain. Lemak khusus ini bertanggungjawab untuk banyak manfaat kesihatan minyak kelapa.

 1. Kajian Membuktikan Populasi yang mengamalkan Minyak Kelapa Dara adalah Lebih Sihat

Kelapa adalah makanan eksotik di dunia Barat, terutamanya yang digunakan oleh orang-orang yang menyedari kesihatan.

Walau bagaimanapun, di beberapa tempat di dunia, kelapa (diperkaya dengan minyak kelapa) adalah ruji makanan yang telah berkembang pesat untuk banyak generasi.

Contoh terbaik penduduk sedemikian ialah Tokelauan, yang tinggal di American Samoa.

Mereka biasa makan lebih dari 60% kalori mereka dari kelapa. Apabila dikaji, mereka didapati berada dalam keadaan kesihatan yang sangat baik, dengan kadar penyakit jantung yang sangat rendah.

Satu lagi contoh populasi yang makan banyak kelapa dan kekal dalam kesihatan yang cemerlang ialah Kitavans.

RINGKASAN: Beberapa populasi di seluruh dunia telah berkembang pesat untuk beberapa generasi yang memakan sejumlah besar kelapa.

 1. Minyak Kelapa Dara Boleh Meningkatkan Pembakaran Lemak

Apabila ia berkaitan dengan minyak kelapa dara dengan penurunan berat badan, kajian menunjukkan bahawa bahan itu cukup berkesan. Khususnya, ia boleh mengurangkan obesiti abdomen. Ia juga membantu kadar metabolisme badan anda.

Penyelidikan menunjukkan bahawa makanan yang berbeza memberi kesan kepada tubuh secara berbeza. Pada tahap yang lebih asas, minyak kelapa dara membantu anda mengurangkan berat badan dengan:

 • Meningkatkan tahap tenaga anda
 • Kurangkan rasa lapar
 • Meningkatkan keupayaan tubuh anda untuk membakar lemak
 • Mengimbangi hormon anda

Untuk mencapai kadar metabolisme anda, minyak kelapa dara mengurangkan tekanan pada pankreas, yang membantu anda membakar lebih banyak tenaga.

Satu kajian mendapati bahawa mereka yang mengambil 15 hingga 30 gram Triglycerides Rantaian Sederhana setiap hari menunjukkan peningkatan sebanyak 5 peratus dalam tenaga mereka, dan ini membolehkan mereka membakar lebih kurang 120 kalori.

Trigliserida rantaian sederhana (MCTs) dalam minyak kelapa dapat meningkatkan berapa banyak kalori yang dibakar berbanding jumlah kalori yang sama dari lemak rantai yang lebih panjang (LCTs).

RINGKASAN: Trigliserida rantai sederhana dalam minyak kelapa telah ditunjukkan untuk meningkatkan kalori yang dibakar selama 24 jam sebanyak 5%.

Minyak Kelapa Dara

 1. Minyak Kelapa Dara Boleh Bunuh Mikroorganisma Berbahaya

Asid laurik 12-karbon membentuk kira-kira 50% asid lemak dalam minyak kelapa.

Apabila asid laurik dicerna, ia juga membentuk bahan yang dipanggil monolaurin.

Kedua-dua asid laurik dan monolaurin boleh membunuh patogen berbahaya seperti bakteria, virus dan kulat.

Sebagai contoh, bahan-bahan ini telah terbukti membantu membunuh bakteria Staphylococcus aureus (patogen sangat berbahaya) dan ragi Candida albicans , sumber jangkitan yis lazim pada manusia.

RINGKASAN: Asid lemak dalam minyak kelapa boleh membunuh patogen berbahaya, termasuk bakteria, virus dan kulat. Ini berpotensi membantu untuk mencegah jangkitan.

 1. Asid Lemak dalam Kelapa Boleh Kurangkan Epilepsi (Sawan)

Diet yang dipanggil diet ketogenic (sangat rendah karbohidrat, sangat tinggi lemak) sedang dikaji untuk merawat pelbagai gangguan.

Penggunaan terapeutik yang paling terkenal dalam diet ini adalah untuk merawat epilepsi tahan dadah pada kanak-kanak.

Di mana sesetengah kanak-kanak yang menghidap penyakit epilepsy (sawan atau kekejangan) tidak terkesan terhadap ubat anti-asidilepsi (AEDs).

Diet ini melibatkan makan sedikit karbohidrat dan sejumlah besar lemak, yang membawa kepada peningkatan kepekatan keton dalam darah.

Untuk sebab tertentu, diet secara dramatik mengurangkan kadar sawan dalam kanak-kanak epilepsi, malah mereka yang tidak berjaya dengan pelbagai jenis ubat.

Kerana asid lemak dalam minyak kelapa dihantar ke hati dan berubah menjadi keton, mereka sering digunakan dalam pesakit epileptik untuk mengasumsikan ketosis sambil membenarkan sedikit karbohidrat dalam diet.

RINGKASAN: MCTs dalam minyak kelapa dapat meningkatkan kepekatan darah badan keton, yang dapat membantu mengurangkan kejang pada anak-anak epilepsi.

 1. Minyak Kelapa Dara Boleh Meningkatkan Kolesterol HDL Baik

Minyak kelapa mengandungi lemak tepu semulajadi yang meningkatkan kolesterol HDL yang baik di dalam badan anda. Mereka juga boleh membantu mengubah kolesterol LDL yang buruk menjadi bentuk yang kurang berbahaya.

Dengan meningkatkan HDL, ramai pakar percaya bahawa minyak kelapa boleh menjadi baik untuk kesihatan jantung berbanding dengan banyak lemak lain.

Dalam satu kajian pada 40 wanita, minyak kelapa dikurangkan dan kolesterol LDL meningkat manakala peningkatan HDL berbanding minyak kacang soya.

Satu lagi kajian dalam 116 pesakit menunjukkan bahawa program pemakanan yang termasuk minyak kelapa dinaikkan kolesterol HDL yang baik.

RINGKASAN:Beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak kelapa boleh meningkatkan kadar kolesterol HDL darah, yang dikaitkan dengan peningkatan kesihatan metabolik dan risiko penyakit jantung yang lebih rendah.

 1. Minyak Kelapa Dara Boleh Melindungi Kesihatan Kulit, Rambut dan Pergigian

Minyak kelapa mempunyai banyak kegunaan yang lain selain daripada pemakanan dan kesihatan dalaman.

Ramai orang menggunakannya untuk tujuan kosmetik dan untuk meningkatkan kesihatan dan rupa kulit dan rambut mereka.

Kajian terhadap individu dengan kulit kering menunjukkan bahawa minyak kelapa dapat meningkatkan kandungan kelembapan kulit. Ia juga boleh mengurangkan gejala eczema.

Minyak kelapa juga boleh menjadi pelindung terhadap kerosakan rambut dan satu kajian menunjukkan keberkesanan sebagai pelindung matahari yang lemah, menyekat sekitar 20% sinaran ultraviolet.

Satu lagi ia juga digunakan dalam produk untuk penjagaan gigi dan mulut, yang mana ia boleh membunuh beberapa bakteria berbahaya di dalam mulut, memperbaiki kesihatan pergigian dan mengurangkan nafas berbau.

RINGKASAN: Minyak kelapa juga boleh digunakan secara topikal, dengan kajian menunjukkan ia berkesan sebagai pelembap kulit dan melindungi terhadap kerosakan rambut.

 • Add Your Comment